SAYA KAWAN YANG JAHAT

Tuesday, January 17, 2012

Salam...

Yup...ni lah confession saya yang sangat truly,deeply, & obviously hardly to me..Mungkin saja saya kawan yang sangat jahat buat kamu. Yang kamu tak perlukan. Tak pe..saya terima dengan hati yang terbuka. Saya tau saya serba kekurangan dan dengan kekurangan itulah saya berkawan bukan sekadar kawan biasa tetapi berangan menjadi  sahabat baik kamu. Kami hanya ingin yang terbaik buat kamu..

Memandangkan belajar saya tak de la setinggi mana dan setaraf dengan kelulusan yang kamu miliki. Saya harus terus kan belajar mengenal ilmu hidup. Dan dalam proses mencari & menbaca serta mempelajari Dia telah menemukan saya dengan artikel ini. Ya..memang panjang, tapi meluangkan beberapa minit anda tuk menbaca nya adalah sangat berbaloi.

NASIHAT IMAM SYAFIE

PANDUAN BERSAHABAT

1.Sahabat Yang Baik


Aku mencintai sahabat-sahabatku dengan segenap jiwa ragaku, seakan-akan aku mencintai sanak saudaraku. Sahabat yang baik adalah yang sering sejalan denganku dan yang menjaga nama baikku ketika aku hidup ataupun setelah aku mati.

Aku selalu berharap mendapatkan sahabat sejati yang tak luntur baik dalam keadaan suka ataupun duka. Jika itu aku dapatkan, aku berjanji akan selalu setia padanya.

Kuhulurkan tangan kepada sahabat-sahabatku untuk berkenalan, kerana aku akan merasa senang. Semakin banyak aku perolehi sahabat, aku semakin percaya diri.


2.Mencari Sahabat Di Waktu Susah


Belum pernah kutemukan di dunia ini seorang sahabat yang setia dalam duka. Padahal hidupku sentiasa berputar-putar antara suka dan duka. Kalau suka melanda, aku sering bertanya…. Siapakah yang sudi menjadi sahabatku? Dikala aku senang, sudah biasa bahawa banyak orang yang akan iri hati, namun bila giliran aku susah merekapun bertepuk tangan.


3.Pasang-Surut Persahabatan


Aku dapat bergaul secara bebas dengan orang lain ketika nasibku sedang baik. Namun, ketika musibah menimpaku, kudapatkan mereka tak ubahnya roda zaman yang tak mahu bersahabat dengan keadaan. Jika aku menjauhkan diri dari mereka, mereka mencemuhkan dan jika aku sakit, tak seorangpun yang menjengukku. Jika hidupku berlumur kebahagiaan, banyak orang iri hati, jika hidupku berselimut derita mereka bersorak sorai.


4.Mengasingkan Diri Lebih Baik Daripada Bergaul Dengan Orang Jahat


Bila tak ketemukan sahabat-sahabat yang takwa, lebih baik aku hidup menyendiri daripada aku harus bergaul dengan orang-orang jahat.

Duduk sendirian untuk beribadah dengan tenang adalah lebih menyenangkanku daripada bersahabat dengan kawan yang mesti kuwaspada.


5.Sukarnya Sahabat Sejati


Tenanglah engkau dalam menghadapi perjalanan zaman ini. Dan bersikaplah seperti seorang paderi dalam menghadapi manusia. Cucilah kedua tanganmu dari zaman tersebut dan dari manusianya. Peliharalah cintamu terhadap mereka. Maka kelak kamu akan memperolehi kebaikannya.

Sepanjang usiaku yang semakin tua, belum pernah aku temukan di dunia ini sahabat yang sejati. Kutinggalkan orang-orang bodoh kerana banyak kejelekannya dan ku janji orang-orang mulia kerana kebaikannya sedikit.



6.Sahabat Sejati Di Waktu Susah


Kawan yang tak dapat dimanfaatkan ketika susah lebih mendekati musuh daripada sebagai kawan. Tidak ada yang abadi, dan tidak ada kawan yang sejati kecuali yang menolong ketika susah.

Sepanjang hidupku aku berjuang keras mencari sahabat sejati sehinggalah pencarianku melenakanku. Kukunjungi seribu negara, namun tak satu negarapun yang penduduknya berhati manusia.


7.Rosaknya Keperibadian Seseorang


Dalam diri manusia itu ada dua macam potensi tipuan dan rayuan. Dua hal itu seperti duri jika dipegang dan ibarat bunga jika dipandang. Apabila engkau memerlukan pertolongan mereka, bersikaplah bagai api yang dapat membakar duri-duri itu.


8.Menghormati Orang Lain


Barangsiapa menghormati orang lain, tentulah ia akan dihormati. Begitu juga barangsiapa menghina orang lain, tentulah ia akan dihinakan.

Barangsiapa berbuat baik kepada orang lain, baginya satu pahala. Begitu juga barangsiapa berbuat jahat kepada orang lain, baginya seksa yang dahsyat.


9.Menghadapi Musuh


Ketika aku menjadi pemaaf dan tak mempunyai rasa dengki, hatiku lega, jiwaku bebas dari bara permusuhan. Ketika musuhku lewat di hadapanku, aku sentiasa menghormatinya. Semua itu kulakukan agar aku dapat menjaga diriku dari kejahatan.

Aku tampakkan keramahanku, kesopananku dan rasa persahabatanku kepada orang-orang yang kubenci, sebagaimana ku tampakkan hal itu kepada orang-orang yang kucintai.

Manusia adalah penyakit dan penyakit itu akan muncul bila kita mendekati mereka. Padahal menjauhi manusia bererti memutuskan persahabatan.


10.Tipu Daya Manusia


Mudah-mudahan anjing-anjing itu dapat bersahabat denganku, kerana bagiku dunia ini sudah hampa dari manusia. Sehina-hinanya anjing, ia masih dapat menunjukkan jalan untuk majikannya yang tersesat, tidak seperti manusia-manusia jahat yang selamanya tak akan memberi petunjuk. Selamatkanlah dirimu, jaga lidahmu baik-baik, tentu kamu akan bahagia walaupun kamu terpaksa hidup sendiri.


11.Tempat Menggantungkan Harapan


Apabila engkau menginginkan kemuliaan orang-orang yang mulia, maka dekatilah orang yang sedang membangun rumah untuk Allah. Hanya orang yang berjiwa mulia yang dapat menjaga nama baik dirinya dan selalu menghormati tamunya, baik ketika hidup mahupun setelah mati.


12.Menjaga Nama Baik



Jika seseorang tak dapat menjaga nama baiknya kecuali dalam keadaan terpaksa, maka tinggalkanlah dia dan jangan bersikap belas kasihan kepadanya. Banyak orang lain yang dapat menjadi penggantinya. Berpisah dengannya bererti istirehat. Dalam hati masih ada kesabaran buat sang kekasih, meskipun memerlukan daya usaha yang keras.



Tak semua orang yang engkau cintai, mencintaimu dan sikap ramahmu kadangkala dibalas dengan sikap tak sopan. Jika cinta suci tak datang dari tabiatnya, maka tak ada gunanya cinta yang dibuat-buat.


Tidak baik bersahabat dengan pengkhianat kerana dia akan mencampakkan cinta setelah dicintai. Dia akan memungkiri jalinan cinta yang telah terbentuk dan akan menampakkan hal-hal yang kelmarin menjadi rahsia.

Selamat tinggal dunia jika tasnya tidak lagi ada sahabat yang jujur dan menepati janji.




Saya masih punya kekurangan. Kawan tolong lah saya. ;)


## kredit : al-azim.com
                iluvislam.com



HAWAIIAN MADNESS

Monday, January 16, 2012

Salam..

Entry sebelum ni dah di cerita sikit berkenaan Annual Dinner yang dah di postpone dari tahun lepas.Tetiba rasa cam mau share few pic mlm tu..xde la lawa&hebat sangat pun..saja nk tempek kan disini. Nak buh kat FB cam  malas la plak..sbb xde la hebat sangat. In the meantime kasi can kat orang len upload je la kat FB..hehe..ni pn nak mengeshare betapa pening nya saya sebagai orang biasa2 aja ni mau memenuhi syarat dress code malam tu. Almaklum lah dari division yang xramai orang yang tinggal berapa kerat ni kalo pape yang kita buat harusnya akan jelas orang nk detect.yea dak??

Tema Hawaiian Nite memang bunyi cam senang je kan??memang senang sebab dia santai je..ala2 tepi laut. Mungkin yea bagi mereka yang berjantina Lelaki atau pn mereka yang free-hair. Orang biasa yang bertudung macam saya& mungkin juga anda agak susah jika dikena kan dress code yang agak kurang sesuai tapi dalam masa sama perlu penuhi kriteria keHawaiian-an itu..hehe..[jgn salah sebut sudeyyh..hehe]




Dek kerana ke'bola'an yang saya alami cam lam entry sebelum ni maka saya tidak memiliki masa untuk mencari semua kelengkapan.even idea pun xdak..huhu..sedih kan??2 hari sebelum tu my collegue a.k.a superior juga xde preparation. Instead of xde pape nak di pakai & kalo geledah wardrob pun lum tentu leh pakai lagi[memandangkan ke'bulat'an yang melanda maka terdetik la idea 'sesenang kai pario sudaa..' hehe..

bukti pembulatan ;P
Tapi masalah nye saya bukan menggemar pario..xkan nak kai kain batik plak..ye dak..dan xsengaja terpikir yang biasa gemar banda2 unik cam ni pelancong,& tumpuan pelancong kat KL ni selain shoping complex yang merata ni xlaen xbukan Central Market.hah!!da lama kut xkesana..kalo p pn last raya kut..tu pun x menjelajah segenap pelusok CM. Cuma lalu tuk ke Jln TAR je kut..hhehe...Kami menyerang CM tetengahari okeh..sangat panas cam mencubit2 kulit..[ade ke perumpamaan cam tu..??ah blasah!] nak xnak kena gak sebab event tu malam nye okehh!..Klang summo...agak menjarak dari tempat kami tinggal..hehe..

Orang tak penah menjelajah CM pai segenap pelusok memang payah,..xde idea langsong barang2 cam tu kat mana...maka dengan keupayaan kami berjalan laju kami pusing sume..penat kut..last malas nk pikir lagi rembat lah kain,slendang,topi..ahahha...baju lak??terpikir2 xpa la since da agk gemz ni..ada kut blouse yang leh di mix& match..kami xmo la berhabis sangat..bajet la kut,awal bulan wit dah bis tunaikan tanggungjawab tu..hehe..bila di tgk sume belanja hanya RM50..yeayyy..under bajet..xyah melebih..bukan nk masuk petandingan pn..juz sesuka nak ikut tema & xde la awkward sangat t..hehe...few pict tuk di share selepas penapisan... :P



Me & her,ada topi tapi xpakai pun...cam leceh jea..las2 pai kesudah beg yang pakai...cam sesia jea beli..tapi i got it rm15 only...hehe..tengs pakcik jual topi..pic full yang nampak lagi besar bagai juara??huhuhu


Kain ada pokok klapak ngn suasana pantai okeh..nak sangat hawaii kan??hehe...upss..sori payung bukan aksesori tambahan yea..itu doorgift katanya. ingat kan towel tahun lepas da besar doorgift nya taun ni lagi panjang plak..hehe..neway thanks yea...


Hah..ni ahli meja yang xberapa nak penoh sangat..last kami berdua je ladies kat situ,di penuhi mereka2..tapi mereka sangat pakcik&abang yang sangat sempoii..penat kami gelak goling2 sambil makan dengan banyak nye tanpa segan silu even xkenal sangat before ni..hehe..pic len xyah la kut dulu nanti2 la..hehe...lagi pun kan da kata..biasa2 ja..kalo saya cam mereka2 sy kai t-shirt n sluar &slipa je..heehe..


Cukup lah untuk setakat ini..akan di sambung ceritera lain selepas ini..
Sekian Terima Kasih..







PERMULAAN YANG KALOT

Tuesday, January 10, 2012

Hye eberiwan....epi newyear..[yea...sangat lewat..] ucapan tahun baru sume tersimpan dalam draf xsmpat nak di post kan..[alasan biasa..bz]

Just back to my old office a.k.a taman..Bermula tahun baru hari tu dah di transfer ke HQ..tapi dek kerana masalah coverage kat taman maka terpaksa lah balik ke taman. baru seminggu kat sana & baru nak familiar ngan keadaan kat sana dah kena balik sini balik..Frankly, xtau nak rasa apa.. ada rasa hepi coz xperlu ke HQ [yang kunun nya sangat penuh 'politik' ] ,dapat balik taman yang lebih ok means xyah nak formal sangat,even jeans pn leh pakai and lebih flexsibel. Tapi dalam masa  yang sama rasa macam 'bola' yea la..kejap kesana..kejap kemari..huhu...pape pun dua-dua ada pro&con nye kan??


Memetik kata-kata seorang kawan,

 'Jangan duk pikir sangat jdi "bola" tuh, yang penting rezeki.Susah-susah dlu,senang-senang kemudian...ingat, Allah menguji orang2 sabar&ingt pada Nya' 

Thanks cik Kawan ..bila pikir secara rasional & baca advice tu maka xpe la..mungkin ni jalan terbaik atau mungkin permulaan yang bagus tuk 2012 atau mungkin terbaek dalam hidup..kan??? 

Kiranya jumaat last day keje kat HQ..and on sabtu ada annual dinner tuk 2011 yang dah ditunda. temanya??..hahahaHAwaiii...Untung jugak da penah duk HQ,so kenal la jgk orang2 sana..xde la rasa awkward sangat bila p sana,almaklum la..sebelum ni setahun sekali pn agk susah nak jumpa dengan sume orang.



Semalam dah start kija balik kat taman ni..so far ok...sebab report  dari sub lum sampai..maka hari tuk besenang lenang...wehee..tapi phone call jangan cakap..memang banyak koott..ada yang sengal siap sound lagi.. 'kenapa you xtau apa complain i ngan ur collague???" amoii yaa..u ckp sama wa ka sama orang sebelah wa...lu jangan suka2 hati mau marah sama orang pagi2 buta..orang nak cakap lu talla kasi can???haiyyaa!!!~ but its ok...orang memang macam2...sudah lali dengan macam2 kerena..ibarat kata telinga tahan maki juga...hehehe...orang tengah marah..hangin...macam2 leh cakap..yang penting how we handle the situation & control kemarahan mereka...Betul la kata pengalaman memang guru terbaik..nasib la dulu penah keje Citibank..hahaha...tetiba rindu kawan2 sana...huhuhu...but life must go on rite??

sebahagian dari mereka..
Tengs korang sentiasa ingat kita ;)


Cerita sal Hawaiian tu sume akan di postpone mungkin ini malam..kalo rajin ada la pic nye..kalo x bebel je la...hehe..ada task mau settle jap..hehe..hopefully 

JALAN INI JALAN TERBAIK DARI ALLAH...


LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...