TERPELIOT

Saturday, March 17, 2012

Happy Saturday...

Melepas lelah seketika setelah separuh hari menyetelkan segala benda yang ada yang tertinggal dek kawan-
kawan yang menyewa sebelum ni. Esok Cyteh sudah mau hangkut barang masuk rumah.Dek kerana masing2 punya barang2 rumah sendirik makanya banyak benda akan jadi double.Rumah xdak la besar mana,kena lah minimize kan penggunaan ruang. Fasa 1 da settle. Sebbaek Ainn buat lawatan hujung minggu cam biasa.Leh la tolong dia bakar lemak sesama..haha..tenkiubelimuch..

Sangat tak sangka sebenarnya kaki sudah mampu berkhidmat secara seperti sedia kala. Last few days sebenarnya kaki sakit okeh..Kaki kami terpeliot. Malu!!..rasa cam xdak orang perasan. Tapi xmustahil orang nampak. Lokasi depan KFC Taman Desa. Lunch hour.huhu.. Menganggap bahawa orang xnampak di gagahi kaki berjalan..huhu..

cam ni la gaya nya -gugel!

Al-Kisah nya benda dah nak jadi sebenarnya. Sebab nya pagi odw nak ke pat keje da hampir tersadung kaki sendirik. Nasib sempat cover. Second time, selang beberapa minit,..tersepak plak..pn sempat selamat..lunch time memang xsempat bt pape..memang kena..nasib masa 2 ada kete park sebelah...dpt la bpaut..agak nye kalo tak memang patah kut. Dimaklumkan bahawa bukan hi-heel  pun kami pakai masa tu. Selama ni kai hi-heels ok jak.. Giler tak sakit???sakit ooo..tapi lam ati berharap xberlarutan.nasib baek within 5min kembali ok..esok nye pn ok lagi..tapi da balik keje bermula lah detik2 kesakitan yang amat. Disamping kebengkakan yang tak di undang. nak p klinik da lewat. Lumur la minyak panas ape yang ada.. Bangun pagi lak kaki da xleh gerak.. MC la den..1st time taun ni okeh..sambil menanti Cyteh balikk keje,urut la ngan ubat.Tak sangka jadi..bukan pandai pn urut..main taram ja..hehe..tapi ptg tu terpaksa gak p  klinik.Dapat ubat lagi.heee... Mc sehari ja..da ok ckit keje la..Alhamdulillah segala dipermudah. Risau kut.kerja melambak2..huhu..


Tapi dalam duk sakit tu search gak cara nak atasi bengkak terkehel,terseliuh,terpeliot dgn sama erti nya 'glecoh' [klate werd of the day..;p] . Salah satu nya menggunakan Daun Tembaga Suasa. Tak pasti nm laen. Tapi pokok ni dlu2 masa kecik buat men satey la..bt men masak2 la..n yang paling hardcore guna bunga ni buat men lawan sapa kalah kena denda.!.hehe..


Sangat nostalgia yea pokok ni.. Tak tau plak daun dia leh hilangkan sakit. Cara nya
1. Ambil beberapa helai daun tembaga suasa.
2. Bersihkan daun tadi dan tumbuk sehingga lumat.
3. Kemudian, anda tampalkan pada bahagian yang bengkak, salah urat atau terseliuh tadi.
4. Selepas itu, balutkan bahagian yang telah ditampal dengan daun tadi.
Sebaiknya, anda balut juga menggunakan daun tembaga suasa. Jika khuatir ia lekas putus, layurkan dulu daun tersebut dengan api.

Manakala tuk hilangkan bengkak ;
1. Ambil sehelai daun tembaga suasa dan bersihkannya.
2. Sapukan daun tadi dengan minyak kelapa.
3. Seterusnya, salai daun yang telah disapu dengan minyak kelapa di atas api.
4. Apabila daun itu kelihatan berminyak, anda boleh balutkannya pada kawasan yang bengkak.
5. Ulangi proses ini beberapa kali dengan daun yang baru sehinggalah hilang rasa sakit.


Senang kan??..Tapi agak rare kut pokok ni skrg..hehe..tapi semalam turun kat taman ofis upanya pokok ni ada. Daun dia macam daun Dracenia.hee..Len kali gak2 jadi lagi amik & try cara ni. Pape pn by nextime kena lebih hati-hati.

## MyBad!...penyakit 'terbolah' ada lagi..huhu...


0 comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...