NASI AYAM, AYAM MADU

Thursday, July 19, 2012

Salam.

Its been a while...ingat dah xnak publish, simpan dalam draf ja dlu. Since dua tiga hari lagi nak puasa & pastinya akan xtahan menengok makan di siang hari maka tercapai la jgk hajat nak tempek entry baru.



Hasil aktiviti hujung minggu kami. Nasi Ayam. FYI ni first time buat sendirik. Bukan sendiri pun. Of course ngan Erni. Kali ni K'long & her lovely anak buah pun join. Meriah. Fisrt buat sebab biasa kalu kami, kami biasa buat ngan Maa ja, jadi co-chef dia. Selebihnya kami tukang makan. Susah xsusah senang xsenang jgk la..hehe...tp sebenarnya ok jea. Hasil godekan kat gugel, cari yang paling sedak & kami cantum2kan resipi. Memandai sendiri je kan??hehe...




Semua kami buat bertiga, eh silap berempat. Yang kecik tu pun leh tahan gak buat-buat kalot. Pagi xpagi, tengahari jgk la kami ke NSK. Asal xberniat nak buat ari tu, tapi resipi dah siap2 carik. Bila pai sana dapat idea nak try buat bila tengok barang basah segar2 dengan harga bulih dikata agak berpatutan berbanding pasaraya laen. Lagi plak senang barang laen pun ada, dh jadi 1 stop centre gitu. Balik beli barang-barang kami terus buat. Puas hati kut nasi ayam menjadik Akan dicuba lagi nanti.

Resipi dapat dari cikepel

Bahan Untuk Sup Ayam
1/2 ekor ayam
1 ulas bawang besar - mayang halus
5 ulas bawang putih - mayang halus
1 sup bunjut
2 @ 3 ketul stok ayam m.e.g.g.i
garam secukup rasa
sos tiram 

Cara-Cara
- tumis bawang besar & bawang putih sehingga garing.
- masukkan air & ayam...rebus sekejap..
- masukkan sup bunjut & stok ayam m.e.g.g.i ...
- tambah air lagi (untuk dimasukkan ke dalam nasi) pastu tambah garam...
- saya masukkan sedikit sos tiram.

Nasi (saya guna rice cooker)

- 2 cawan beras
- air rebusan (sup ayam tadi)
- mentega - cairkan

Cara - cara
- basuh beras sehingga bersih.
- masukkan air rebusan (ikut sukatan beras yang uolls selalu pakai).
- lepas tu masukkan mentega yang telah dicairkan...kacau...(kami xcairkan dulu..kami masuk kan jea.sebab sup dah panas dia cair sendirik..heee)

Ayam
- Kicap Pekat (kami buat kicap biasa ja
- Madu

Cara-cara
- amik kicap & madu sikit..kacau sebati..pastu amik ayam yang telah direbus tadi...gaul
- lepas tu, boleh la digoreng...

Kicap
- guna lebihan yang kite gaul ayam tadi....

Sos Cili
- cik Eni buat, cam sambal belacan tanpa belacan ;p




Ni lah tukang masak merangkap tukang makan. Macam nak masak dinasour tu plak pas ni..heeee...
Sekarang dah tiba masa kembali ke kerjaan. Kalo sempat jumpa resipi akan di share nanti.
Bye.

1 comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...