PRE-HYPERTENSI

Sunday, July 29, 2012

Salam Jumaat.

Semoga semua sihat sejahtera. Dan jangan menganggap diri anda sihat kalau anda tak menampakkan rasa sakit, better check sebelum terlambat. Tak salah meluangkan masa kejap jea singgah ke klinik. Nak-nak yang punya klinik panel tuk company yang korang kerja. Wah, ,menasihat..diri sendiri pun baru jea dapat kesedaran..heee..


Alkisahnya tersebut la kisah cik Erni menge'share' ape yang dia terbaca kat internet. Kami memang suka share2 fakta@benda2 yang menarik. 1 benda menarik perhatian bila dia share pasal cacing. Dan dapat tau yang kita yang dewasa pun memerlukan ubat cacing sekurang-kurang nya 2 kali setahun. Ku ingat masa 
kecik2 je. huhu.. Anda yang masih belum amik sila la merajinkan diri ke klinik atau paling tak ke farmasi. Kami dah.


Since kami punya panel klinik Mediviron, kami serbu kesana la. Serius kami suka sebab klinik ni sangat bagus& berkualiti ubatnya. Doktor pun baik jea. Alang2 kesana dapatkan ubat sakit bahu. Lately selalu sengal2. Doktor yang baik itu telah pun dengan bagus mengecheck blood pressure. And big suprise!! darah tersangat la tinggi dari biasa. 130!!!..huh..pre-hypertension.


The reason yang mampu di kenal pasti punca of course..STRESSSS... Yup terpaksa mengakui lately tersangat stress dari biasa. Stress ngan kerja. Malas nak crita betapa stress nye, sangat bertimbun bila kerja yang terpaksa di buat tuk 3 orang perlu di buat sorang2. Nak xnak kena buat jugak. Yang bertambah stres bila ada yang cuma nak menambah kestressan. Tapi alhamdulillah sejak2 puasa ni lebih tenang handle stress.
Punca yang laen mungkin jugak sebab naek berat badan kut.Haishh..banyak faktor2 laen skali kut. Kalau kata sebab pemakanan rasa nya ada sikit jea kut. Sekarang kami lebih prefer masak sendiri. Dah boring asyik makan kat luar. Tak tau nk makan ape, end up asyik makan benda yang sama jea. Bila masak kat umah garam,MSG semua kita leh kontrol sendiri. Trust me, rambut dah kurang gugur. & semestinya enjoy masak sendiri. 

Masalah terbesar yang melanda yang buat jadi punca utama rasanya TIDOR. huhuhu.. Susahnya nak tidor. Sekarang dah kul3.30 pagi masih tak leh tidor.huhu..sedangkan arini rasa sangat la penat. Penat terlampau buat tak lena tidurr...tulun2.. Nampak gaya tunggu sahur terus la ni. Masalah tidur ni memang melampau2 bila kerja. Masa study dulu kemain lagi tidur, tak makan pun xpa.hmm...

Perlu lakukan sesuatu nih. Harap dapat control blood pressure. Doktor dah suh p after seminggu. Muga2 kembali ok. Sekarang ni hal kerja malas nk pikir sangat.huhu.. Harus bertindak cepat nih.



LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...