APPLE CHIP

Sunday, January 27, 2013

Yeayy...wekend yang sangat panjang. Tiada aktiviti balik kampung  @ bercuti di mana2..Actually sgt heaven bila cuti & dpt lepak kat umah jea. Dek kerana masa begitu terluang, tiada apa yang di buat selain buat kerja2 rutin, ngukur setiap inchi umah..dah abis ngukur, jelajah freezer. Maka tertengok la beberap biji epal yg masih ada. Nasib la cik epal, orang xberapa nk gemoo nak makan. Epal tu jenis yang ber'sponge' gitu. Duk pikir2 apa yang nak di buat dengan epal2 tu. Nak buang xelok bazir2..kawan setan..huhu.. Dengan kemudahan tenet, di search2..terjumpa la 1 resepi macam biasa lah,kat myresipi. Baru tau ada orang buat epal chips ni. Oh sangat ketinggalan kan?




Sangat senang ikut resipi tu. Cuma perlu 
- hiris nipis epal tu, xperlu kupas kulit. [lgi cantik kalo di sagat]
- Lap kan epal tu xmo kasi basah
- Tabur ngan tepung gandum
- Then goreng.

Tapi dapat 1 idea lagi.memandangkan ada belen tepung pisang goreng adabi lgi sikit. Terus bancuh kan tepung tu then celop kan epal tu. Lagi senang & cepat.

Hasilnya...not bad.sedap jugak..manis2 epal tu ada. Kalo yang sy buat yang guna tepung segera tu lebih crispy macam goreng pisang. Rasanya yang cara pertama tu pn leh crispy kalo di sagat, sebab xsagat dia agk tebal kut kan? xpa la..leh try len kali plak..

So masalah epal ber'span' yang kebanyakan orang tak berapa gemar nak makan dapat di atasi instead of buang je buah tu @ biarkan dia buruk cam tu aje. Tiada masalah pembaziran.


#  being homey person is great !

1 comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...